Inspiration: mat & dryck

Härlig fransk päronkaka

Du behöver:

  • 5 medelstora, fasta päron
  • 2 dl vatten
  • 1 msk socker
  • lite citronsaft
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 2 äggulor
  • 2 msk citronsaft
  • 65 g mald oskållad mandel
  • 2 vispade äggvitor
  • 1 msk socker

Gör så här:

Kärna ur och skala päronen, skär i klyftor. Koka ca 6 min i vatten med lite citron och socker. Passa så klyftorna inte blir mosiga! Ta upp och låt rinna av ordentligt på hushållspapper. Smörj en rund pajform eller två lite mindre avlånga. Fördela klyftorna i formarna. Mal mandeln. Rör smöret och sockret, blanda sedan i den malda mandeln. Tillsätt citronsaften och äggulorna en i taget. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt lite socker och fortsätt vispa en stund. Rör först ner hälften av äggvitorna i mandelsmeten och när smeten är jämn, rör ner resten.

Fördela ovanpå päronklyftorna och grädda i 200 grader 15-25 minuter beroende på formens storlek. Passa så du inte bränner!

Servera med vispad grädde, en kaffe och ett glas Madeira.