Vad är öl?
Ja, vad är egentligen ett öl? De flesta personer skulle förmodligen svara att det är en ljus lager. Denna ölstil står för 95 procent av all försäljning och har för många blivit självklar att definiera som just öl. Men faktum är att ett öl kan se ut, dofta och smaka på flera olika sätt och det som utgör ett öl är att det bör innehålla de fyra grundingredienserna vatten, malt (även ris och majs förekommer), humle och jäst.
Utifrån detta kan man sedan få fram helt olika smakprofiler genom att till exempel använda olika sorter av de olika grundingredienserna. Utöver detta kan kan man även jäsa ölet på olika sätt (underjäsning, överjäsning eller spontanjäsning). Man kan även använda andra ingredienser i öl såsom bär, frukt och örter för att nämna några. Men så länge man använder sig av de fyra grundingredienserna som bas kan man definiera det som öl.
I dag är det inte ovanligt att du hittar öl som smaksätts med alla möjliga ingredienser så som mandelmassa, frukter och bär, kaffe, choklad, laktos, eller egentligen vilken ätlig produkt som helst. Men om du bortser från dessa extra smaksättningar så har alla har fyra gemensamma råvaror som ingår i all öl – malt, humle, jäst och vatten.
Så häller du upp din öl
Flera saker påverkar ölets smak, så även sättet du häller upp den. De flesta öltyper smakar bättre om de får utveckla ett ordentligt skum. Ett undantag från denna skumbildning är brittisk ale från fat som traditionellt serveras nästan helt utan skum, bl.a. beroende på ölets låga kolsyrahalt.
Enligt vår mening ska en bra upphälld öl ha en rejäl kompakt skumkrona från glasets kröning till kanten, gärna rågat. Skumkronans höjd varierar beroende på typ av öl, men bör som regel vara från cirka två cm. Du skapar den genom att hälla ölet i mitten på ett lätt lutat nydiskat glas, från ett avstånd av ca 8-10 cm och på detta sätt frigör du även ölets ca 800 smakämnen.
Ölen ska forsa ner i glaset och du rätar upp det när skummet närmar sig kanten. Om det skummar rejält kan du låta ölen stå ett tag för att sedan fylla på upp till kanten innan du serverar. Nu har man frigjort smakämnena i ölet och därmed fått en generösare smak.
En öl upphällt på detta sätt kan ta sin tid men det är det värt! Hur bra skumbildning du får påverkas, precis som smaken av ölets temperatur. Ett för kallt öl skummar dåligt, medan ett öl som serveras för varmt utvecklar ett kraftigt skum som sjunker snabbt.
Drick aldrig annat än öl i ett ölglas, då rester från t.ex. mjölk kan ta upp till 10 diskningar för att få bort. I hemmiljö är handdiskning att föredra för glasets bästa.
Källa: eget material samt ur ”Prova Öl” av Mikk Noodapera & Andreas Alskog.
”Serveringstemperatur”
Oavsett om du provar öl med målet att utse det godaste ölet, eller jämföra olika öltyper för att bekanta dig med deras karaktärer är det viktigt att ölet serveras rätt tempererat. Om ett öl är avsett att drickas vi den viss serveringstemperatur ska man givetvis prova det vid den temperaturen. Varje öltyp har en idealtemperatur då smakämnena kommer i balans och ölet bäst kommer till sin rätt. Generellt kan man säg att ju mer man kyler ett öl, desto mer dämpar man dess smak, medan en högre temperatur fungerar tvärtom.
De flesta ölsorter har två smakpoler som framträder beroende på serveringstemperaturen. Om ölet å ena sidan serveras svalt framträder dess friska törstsläckande egenskaper. Serveras det å andra sidan varmt framträder arom, smak och fyllighet bättre. En medvetet hög serveringstemperatur används t.ex på bryggeriernas laboratorier när man letar efter felsmaker hos öl eftersom även de framträder vid en högre temperatur.
Felsmakerna är dock vanligen inte huvudintresset när man provar öl hemma, utan man bör prova vid den temperatur som är bäst för varje öltyp. Ölet kan till och med serveras vid en något lägre temperatur än den idealiska eftersom dne relativt lilla vätskemängden i glaset gör att temperaturen snabbt stiger. Man kan då med fördel passa på att känna efter hur smaken förändras vid olika temperaturer. En liten ficktermometer är i sådana sammanhang ett förträffligt hjälpmedel.
Källa: ”Prova Öl” av Mikk Noodapera & Andreas Alskog
Generell guidning kring serveringstemperaturer
Nedan följer Systembolagets generella råd för temperaturer på öl. Följ alltid de rekommendationer kring temperatur som står på respektive flasketikett för att förhöja just den öl du dricker, det kan skilja sig från generella råd.
Ljus lager
- Serveras gärna vid 8-10°C.
Mellanmörk lager
- Serveras gärna vid 10-12°C.
Mörk lager
- Serveras gärna vid 10-12°C.
Porter & stout och imperial
- Torr serveras gärna vid 10-12°C.
- Söt serveras gärna vid 14-16°C.
Ale belgisk stil
- Ljus serveras gärna vid 8-10°C.
- Mörk serveras gärna vid 10-12°C, ibland högre om ölet har sötma.
Ale brittisk-amerikansk stil
- Ljus och mellanmörk serveras gärna vid 8-10°C.
- Mörk serveras gärna vid 10-12°C, vid stor beska lägre.
Ale i tysk stil
- Serveras gärna vid 8-10°C.
Veteöl
- Serveras gärna vid 6-8°C.
Syrlig öl
- Serveras gärna vid 6-8°C.
Övrig öl
- Ljus öl serveras gärna vid 8-10°C.
- Mörk öl serveras gärna vid 10-12°C.
Källa: Systembolaget.se
“Prova Öl: Titta, Dofta, Smaka”
NYHET! Lär dig allt du behöver veta om ölstilar, ölglas som passar dessa stilar samt hur du skapar lyckade och initierade ölprovningar. Köp fantastiska boken “Prova Öl: Titta, Dofta, Smaka” av Peter M Eronson & Robert Andersson hos oss på Glasspecialisten. OBS! Våra exklusiva exemplar är signerade av författarna!
Prova öl
Det är skillnad på att prova öl och att dricka öl och det är också skillnad på de glas som bäst lämpas för det förstnämnda.
Glas för ölprovning
Ett bra ölprovningsglas uppfyller ett antal kriterier:
- Det är format så att ölets aromer samlas i utrymmet mellan ölets yta och glaskanten när vätskan sätts i rotation
- Det har en tillräcklig volym för att smak och framförallt doft ska komma till sin rätt
- Det är lagom tunt så att ölets färg, klarhet och skum kan iakttas.
- Det har en fot och en stjälk att hålla i så att handens värme inte påverkar ölet
- Det har helst ingen dekor i form av slipning eller målade dekorationer som påverkar den estetiska upplevelsen.
Tulpanformade glas, vinglasformade glas eller konjakskupformade glas är bra tumregler att följa.
Källa: ”Prova Öl” av Mikk Noodapera & Andreas Alskog