Öl är en vacker dryck som förtjänar ett glas som framhäver dess skönhet. Olika öltyper kräver olika typer av ölglas. Här, precis som med andra drycker, tilltalar ett vackert glas både ögat och gommen då doft och smak lyfts och skumbildningen underlättas.
Så här häller du upp din öl
Flera saker påverkar ölets smak, så även sättet du häller upp den. De flesta öltyper smakar bättre om de får utveckla ett ordentligt skum. Ett undantag från denna skumbildning är brittisk ale från fat som traditionellt serveras nästan helt utan skum, bl.a. beroende på ölets låga kolsyrahalt.
Enligt vår mening ska en bra upphälld öl ha en rejäl kompakt skumkrona från glasets kröning till kanten, gärna rågat. Skumkronans höjd varierar beroende på typ av öl, men bör som regel vara från cirka två cm. Du skapar den genom att hälla ölet i mitten på ett lätt lutat nydiskat glas, från ett avstånd av ca 8-10 cm och på detta sätt frigör du även ölets ca 800 smakämnen.
Ölen ska forsa ner i glaset och du rätar upp det när skummet närmar sig kanten. Om det skummar rejält kan du låta ölen stå ett tag för att sedan fylla på upp till kanten innan du serverar. Nu har man frigjort smakämnena i ölet och därmed fått en generösare smak.
En öl upphällt på detta sätt kan ta sin tid men det är det värt! Hur bra skumbildning du får påverkas, precis som smaken av ölets temperatur. Ett för kallt öl skummar dåligt, medan ett öl som serveras för varmt utvecklar ett kraftigt skum som sjunker snabbt.
Drick aldrig annat än öl i ett ölglas, då rester från t.ex. mjölk kan ta upp till 10 diskningar för att få bort. I hemmiljö är handdiskning att föredra för glasets bästa.
Källa: eget material samt ur ”Prova Öl” av Mikk Noodapera & Andreas Alskog.