Glaskunskap

Glaskunskap

Allt handlar inte bara om att hälla upp en dryck. För att skapa en större upplevelse kan valet av glas som används för just den dryck du ska avnjuta spela in och det är också av vikt hur du häller upp drycken, vad glaset du använder har råkat ut för tidigare och hur det förbereds – allt detta skapar sin del av totalupplevelsen.

Som med allt annat är det flera saker som spelar in för att upplevelsen skall bli optimal. Vi tycker dock att det ofta saknas perspektiv kring glaset. När du häller upp en underbar single malt whiskey, det där fredagsvinet när du kockar, eller en skummande öl med kompisarna är det viktigt att allt blir rätt. Drycken påverkas av glasets design vilket ger en gyllene kombination av en elegant estetisk och dryckesmässig upplevelse. Glaset är ”förpackningen” som skapar upplevelsen. När innehållet och glaset gifter sig blir det en underbar kombination som förstärker njutningen. Restauranger har extremt höga krav på de glas de använder för att presentera sina drycker och vi på Glasspecialisten erbjuder just dessa specialdesignade, noggrant utvalda restaurangglas även till privatpersoner. För visst skall glaset du använder hemma vara lika bra som de är på restaurangen? Låt ditt val av glas och karaff bli lika omsorgsfullt som ditt val av dryck.

Ölprovarpaket, Ölprovarglas, Rastal, Glasspecialisten, teku, Craft master one, craft master bowl, perl pokal, lawrence, conil,

VINGLAS

Vissa föredrar franska viner, andra italienska. Kanske har du en favoritdruva? Men vilket land, vilken produktionsmetod eller druva du väljer är långt ifrån allt som ger vinet sin smak. Det är här glasets utformning och storlek kommer in; den ger stor inverkan på upplevelsen. Glasets diameter på själva öppningen påverkar hur vinet hamnar i munnen när vi dricker det. En smal öppning gör att vinet träffar mitten på tungan där vi känner sötma, och en bred öppning når ut på sidorna där vi känner syrlighet.

Även kupans storlek påverkar upplevelsen. Ofta är kupan snävare upptill för att koncentrera vinets aromer så de kan uppfattas tydligare när man doftar på vinet. Dock passar ett vin med mycket sötma väl i ett glas med större kupa som inte smalnar av alltför mycket upptill, då det luftas bättre och aromerna kommer mera till sin rätt.

Det bästa sättet att känna skillnad är att göra ett enkelt test och se hur ett och samma vin upplevs i olika sorters glas. Välj alltifrån vattenglas, till vinglas eller kaffemugg och se vad som händer. Vi lovar att du knappt tror att det är samma dryck! Smaksinnet vänjer sig vid samma stimulans efter någon minut, vilket är varför det känns som om smaken bleknar betydligt efter hand. Smaklökarna återhämtar sig dock snabbt, drick ett glas vatten så är de tillbaka!

Traditionella vinglas består av kupa, stjälk och en fot. Det korrekta sättet att hålla ett vinglas är just i stjälken eller foten och aldrig i kupan för att förhindra att man värmer upp drycken med sin kroppstemperatur och att handens doft av t.ex. tvål, inte ska störa vindoften. I allmänhet gäller att rödvinsglas är större än vitvinsglas, och att champagneglas har en väsentligt annorlunda form än övriga glas.

Rödvinsglas

Rödvinsglasets mest klassiska form är en kupa med avsmalnande rak topp. Rödvinsglas har alltid hög fot och skall endast fyllas upp till 1/3-del. Vinets arom sitter i kupan och om glaset är för fullt finns ingen plats för doften. Ett något större glas med ordentlig öppning, men ändå tulpanformad, d.v.s. med en avsmalnande mynning är att föredra. Då ges möjlighet till syresättning som låter vinets smaker utvecklas fullt ut, samtidigt som den avsmalnande öppningen gör att dofterna kan stanna kvar.

Vitvinsglas

En vanlig förklaring till att vitvinsglaset bör vara mindre är att de flesta vita viner ska drickas kylt. Ju mer upphälld dryck desto större risk att den värms upp innan du hunnit dricka ur. Fyll aldrig glaset till mer än 1/3. Följ riktmärket att fylla alla vinglas strax under där glaset börjar böja sig inåt, d v s på det bredaste stället på kupan. Då kan du enklare dofta och rotera det i glaset. Ett vitvinsglas passar givetvis också bra till rosévin som ska avnjutas svalare än ett rödvin.

Dekantering

Vi erbjuder även vinkaraffer för dekantering av ditt vin, där syresättningen hjälper vinet öppnas upp och komma bättre till sin rätt. Ge det minst 45 minuter för att förhöja och optimera smakerna. Att bara öppna korken är meningslöst, då en alltför liten yta av vinet exponeras för syre.

Champagneglas

Det finns olika former av champagneglas, där den mest klassiska är coupeglas med bred, låg kupa. Tyvärr kommer inte den eleganta drycken till sin rätt i dessa, då både bubblor och doft försvinner snabbare och definitivt innan du hunnit dricka upp. Istället ska champagneglaset vara ett högt glas med bredare midja och en något stängd topp, precis som det i serien Harmony, vilket ger maximal upplevelse av dryckens aromer och bubblor.

ÖLGLAS

Öl är en vacker dryck som förtjänar ett glas som framhäver dess skönhet. Olika öltyper kräver olika typer av ölglas. Även här tilltalar ett vackert glas både ögat och gommen då doft och smak lyfts och skumbildningen underlättas.

En upphälld öl skall gärna ha en kompakt skumkrona från glasets kröning till kanten, gärna rågat. Skumkronans höjd varierar beroende på typ av öl, men bör som regel vara från cirka två cm. Du skapar den genom att hälla ölet i mitten rakt ner i ett nydiskat glas, från ett avstånd av ca 5-8 cm och på detta sätt frigör du även ölets ca 800 smakämnen. Ölen ska åka ner i glaset och du kan om du vill räta upp det när skummet närmar sig kanten. Om det skummar rejält kan du låta ölen stå ett tag för att sedan fylla på upp till kanten innan du serverar. Nu har man frigjort smakämnena i ölet och därmed fått en större smakbild. En öl upphällt på detta sätt kan ta sin tid men det är det värt!

Drick aldrig annat än öl i ett ölglas, då rester från t.ex. mjölk kan ta upp till tio diskningar för att få bort. I hemmiljö är handdiskning att föredra för glasets bästa.

ANDRA GLAS

Whiskyglas

Många är de whiskyälskare som funderar på det optimala sättet att avnjuta sin högt skattade dryck. Huruvida whiskyglaset ska vara rakt eller slutet är en mycket omdebatterad fråga; många anser dock att det inte finns något rätt och fel. Det vanligaste är att man har ett ganska kort glas med vid öppning, där den tunga botten kompenserar för den lilla mängden vätska. Det finns också whiskeykupor med en ganska smal öppning på fot att dricka ur. Dessa har skapats med avsikten att aromerna ska samlas och stanna kvar i kupan, se t.ex. vårt otroligt uppskattade whiskeyprovarglas Bugatti.